10 tanker om hengertrening

Blant alle de tingene vi ber hestene om, så er kanskje hengerlasting og transportering noe av det mest utfordrende vi kan gjøre med dem. Her er en liste over 10 ting jeg synes er viktig å huske på i all hengertening og lasting.

Hengertrening er ferskvare. Det betyr at selv om hesten din gikk kjempefint på en hestehenger den gangen for to år siden da han skulle på sommerbeite, så betyr ikke det at han går rett på nå. Sett inn kapital og skap gode assosiasjoner med lasting mye oftere enn du sannsynligvis gjør. Dra fram hengeren litt oftere enn et par dager før den store reisen.

Hengerlasting er ikke alltid generalisert læring. Det betyr at selv om hesten laster fint på én henger, overføres ikke dette automatisk til en annen henger. For en hest så kan det være enorm forskjell på en henger og en annen henger, selv om det ikke er så stor forskjell for deg. Alle små og store endringer, fra lukter til lyder, kan ha stor betydning hvis du er byttedyr.

Ikke lag det til en kamp mellom deg og hesten. Å skape stress og motstand i hesten i lastesituasjonen, vil kanskje få hesten inn i hengeren i et heldig øyeblikk, men du har ikke vunnet noe som helst. Det er ikke mål i seg selv å bare få hesten inn på hengeren hvis den skjelver av stress og utrygghet der inne. Tenk på hvordan du kan skape ro og trygghet for hesten i situasjonen. Ro ned og senk aktiveringen, både i deg selv og hesten.

Traumatiske minner og opplevelser fra tidligere kjøring og lasting tar tid å reverse. Nye nervekoblinger må lages og erstatte gamle og ofte sterke koblinger. Jobb med det systematisk, jevnt og traumesensitivt, med mange repitisjoner og gode assosiasjoner. Får ikke dette tid, vil ikke endringen være solid.

Alt henger sammen. Tenker du at lastesituasjonen ikke handler om utrygghet i hesten, men om manglende respons på dine signaler? Stram opp håndteringen vekk fra hengeren. Det kan hende den funker dårlig i andre situasjoner også.

Hengerlasting er som en eksamen. Det er som en eksamen i den generelle bakkehåndteringen og kommunikasjonen mellom deg og hesten. Hvis eksamen går skikkelig dårlig, går du hjem og øver, og så går du opp til eksamen på nytt senere.

Prioritér sikkerhet. Ingen hest bør lastes på en henger som ikke er festet til en bil eller annet kjøretøy som har kontroll på hengeren, uansett hvor mye den er støttet opp av planker eller støttebein. Vær godt kjent med hengeren, bomutløsing, hvordan hesten skal bindes opp osv. før du skal reise noe sted. Drill også inn prosedyrer for eventuelle nødsituasjoner, nødlastinger, ulykker under transport mm. Ha førstehjelpsskrin, ekstra grime, tau, kniv, verktøy for å løsne bommer fra utsiden mm. lett tilgjengelig i bilen. 

Du kan tvinge/lure/få en hest inn på en henger på mange finurlige måter. Gjør dette kun hvis det er en nødsituasjon, og sett heller av tid til å trene på hengerlasting jevnt. Har du ikke henger for dette, så lei en i perioder.

Ikke alle hester vil like å kjøre på henger. Noen vil tolerere det. Andre vil akseptere det. Et fåtall vil like det. Gjør uansett ditt ytterste for å skape en så stabil og forutsigbar laste- og transporteringssituasjon som mulig.

Sett inn kapital på hengerkontoen! Skap mer positive assosiasjoner til hengeren (for eksempel gode opplevelser, lasting kun for lunsj-servering, hygge, ro, trygghet, kjøring til et trygt og forutsigbart sted, forsiktig kjøring i svinger, avlessing på rolige steder, pålessing på rolige steder, repetisjon, rutine osv.). Sett inn kapital, sånn at du har nok der til å gjøre et uttak (feks. hive hesten på hengeren i en stressende nødsituasjon for å dra til klinikk). Har du nok kapital på konto, slipper du å bruke kredittkortet. (PS: Gjør du et sånt massivt uttak, husk å sette inn kapital igjen i etterkant). 🙂

Del:

Digital workshop

Hengertrygging og hengertrening

Jeg har skrevet bok!

Les mer

Relaterte innlegg