
Undervisning, kurs og foredrag
Undervisning, kurs og foredrag
Jeg reiser rundt for privatundervisning på Østlandsområdet og holder kurs over hele landet. Jeg tilbyr også samtaletimer for rådgivning og coaching.
Høsten 2023 har jeg dessverre begrenset kapasitet for privatundervisninger, men tilbyr samtaletimer, foredrag og webinar

Privatundervisning
Privat undervisning der du står oppstallet, hovedsakelig på Østlandsområdet.
Privatundervisning
Jeg tilbyr privatundervisning på din stall hvis det er nok interesserte i samme område. Jeg setter opp jevnlige undervisningsrunder på Østlandsområdet, og andre steder ifm. med reising og kurs.
Førstegangsundervisning: (60 min: 800 kr. 90 min: 1000 kr.)
Hvis det er første gang du skal ha undervisning, setter vi av tid til en liten prat aller først. Deretter ser vi på det du ønsker innspill på og gjør en evaluering etter det, hvor vi så nøster oss i en aktuell retning. Hvis du ikke har noen spesifikk ting du ønsker å se på, så finner vi et startsted med deg og hesten hvor vi begynner å se på relasjonen mellom dere, og nøster oss derfra. Førstegangsundervisning handler også om at jeg observerer dere/hesten/situasjonene for å få en idé om hva jeg kan bidra med.
Har jeg undervist deg tidligere:
- 60 min leksjon: 600 kr.
- 45 min. leksjon: 500 kr
- 30 min leksjon: 400 kr.
- 2 som deler time (60 min.): 350 kr. pr. ekvipasje – kun dersom man jobber med mye av det samme.
Kjørekostnader:
Kjøring fordeles på alle på ruta og ligger på 7 kr. pr. km. + 200 kr. pr. time i reisetid på ruter som er lengre enn 1 time.
MERK: Hvis du tar kontakt for privatundervisning et stykke unna Nittedal så vil en tentativ dato bli satt opp i første omgang. For å kunne gjennomføre turen må det være minimum 4 ekvipasjer i samme område. Vær derfor obs på at tentativ dato for undervisning kan bli flyttet dersom det ikke er nok ekvipasjer i samme område/undervisningsrunde.
Betaling for privatundervisning:
Betaling for time og kjørekostnader skal betales inn på konto 1286.50.13963 senest samme dag som timen finner sted. Merk betalingen med navn, dato og sted for undervisningen. Dersom du ønsker fakturakopi tilsendt i etterkant, men da må du gi beskjed om dette.
Jeg har dessverre ikke Vipps for bedrift, så all betaling for time gjøres via overføring til bankkonto.
Avlysning av privatundervisning:
Det er fint hvis du gir beskjed om at du ikke ønsker time så fort som mulig, da oppsatte timer ofte er planlagt i samkjøring med andre timer og avbud krever ofte litt omrokkeringer. Frist for avbestilling av time er 48 timer før timen finner sted. Avbestiller du etter denne fristen vil timen belastes i sin helhet uansett grunn for avbud (kjøring vil ikke bli belastet), med mindre noen kan overta din plass på planlagt undervisningstur.

Samtaletime (populært!)
Rådgivning/coaching eller sparring om noe du ønsker innspill på.
Samtaletime
Samtaletime er en time over telefon eller zoom hvor vi har en samtale om ting du ønsker innspill på. Samtaletime har det siste året fått økt interesse.
Pris for samtaletime: (60 min: 500 kr. eller pakke med 5 samtaletimer: 2000 kr. – du sparer 1 samtaletime). Hver samtaletime inkluderer 10 min. slingringsmonn (småprat el.)
Samtaletime har blitt veldig populært og det er hestefolk i alle miljøer, på alle nivåer og i mange ulike grener som tar kontakt for en samtaletime og ønsker rådgivning, coaching og/eller sparring på ulike problemstillinger. Jeg kan ikke love noen konkret løsning på problemer, men vil være en tilstedeværende, lyttende og nysgjerrig samtalepartner, og komme med mine refleksjoner rundt det du forteller som kanskje kan spire andre måter å se ting på enn det du tidligere har hatt tilgjengelig.
Det er også mulig å sende inn videoer av noe du ønsker innspill på i forkant av timen, så ser vi på, og diskuterer dette sammen under timen. Det er også noen som bruker samtaletimer «skriftlig», for eksempel ved å formulere sine tanker på e-post og få tilbake en fyldig, skriftlig tilbakemelding.
Jeg har en videreutdannsle innenfor hestefasilitert psykoterapi og læring (HEAL – Human Equine Alliances for Psychotherapy and Learning) og studerer psykologi. Jeg har full taushetsplikt om alt du deler på dine timer. Ikke nøl med å ta kontakt om du tenker dette kan være noe for deg. Samtaletimer tilbys både over telefon, e-post, videosamtale på zoom eller fysisk møte, med eller uten hest.

Foredrag
Foredrag for rideklubber, rideskoler, stallgjengen eller ifm. ulike arrangementer.
Foredrag
Jeg holder større og mindre foredrag over hele landet innenfor temaer i mitt felt.
Pris for foredrag: Pris varierer etter omfang og tema. Ta kontakt for prisforespørsel.
Her er noen eksempler på foredrag som jeg har holdt:
- Viktige prinsipper for trening av (ung)hesten
- Hestens responssystem
- Forstå hesten – om hestens instinker, atferd og responser
- Kommunikasjon mellom hest og menneske
- Hest-menneske-relasjon – viktige prinsipper for å bedre relasjonen mellom hest og mennesker
- Hengertrygging & hengertrening
- Hestens toleransevindu og det viktige terskelarbeidet

Workshops
Intensive, temabaserte dagskurs med færre deltakere!
Workshops
Workshops er en type dagskurs med færre deltakere som jobber samtidig på banen (eller på tur!) før og etter lunsj. Det er en intensiv dag for både hest og rytter, hvor vi fokuserer på et spesifikt tema, med en relasjonell tilnærming. Workshopdagene er fra kl. 10.00-15.30. Det er plass til maks 5 deltakere (maks 4 ved turworkshops)
Pris for workshop: 5500 kr. Kjøring kommer i tillegg.
Her kan du lese litt om temaer på de ulike workshopene jeg holder:
Hverdagslydighet
Denne workshopen jobber vi med for eksempel generell håndtering og lydhørhet i hverdagen, leietrening, kunne håndteres og være rolig i stallen, utenfor stallen, til og fra paddock osv. Stå stille for pussing/påsaling uten å være bundet, stå stille under av- og påstigning, stå rolig når den er bundet, løfte beina og stå pent for hovslager, veterinær mm. stå igjen alene i stallen, lasting på henger og eventuelt individuelle utfordringer man måtte ha i hverdagen.
Selv om hestens lydhørhet står i fokus på denne workshopen så er tilnærmingen hele tiden relasjonell, sånn at det kan ofte opp ting som kanskje må jobbes med i deg selv også.
Miljøtrening/Ranch Trail:
Workshopene i miljøtrening /Ranch Trail er for alle uansett disiplin og utgangspunkt, og er i bunn og grunn bare god miljøtrening for hester i alle aldre! Her får du virkelig jobbet med og testet kommunikasjonen og tilliten mellom deg og hesten gjennom rare, spennende, skumle og morsomme hinderne vi fyller ridebanen (og området utenfor) med. På denne workshopen jobber vi blant annet med hvordan du kan gjøre hesten din trygg på hindringer/utfordringer den er redd for på en måte som skaper selvtillit i lignende situasjoner senere og gir deg nye verktøy/tankesett/teknikker du kan bruke for aktuelle utfordringer senere. Du vil også lære å forstå hestens reaksjonsmønster og hvordan den responderer på stress, og hvordan du kan begynne å bruke dette til noe positivt i treningen. Hvis ønskelig blant deltakerne er det mulig å sette opp en liten konkurranse mot slutten av dagen.
Grunnleggende kvegarbeid:
Dette er en forberedende workshpå som vil ta for seg det helt grunnleggende når det kommer til å kunne arbeide kveg fra hesteryggen. Workshopen vil være litt teori, en del grunnleggende ridning og øvelser, flere økter på kvegmaskin og noen økter på noe «levende» som skal kontrolleres. Vi vil ikke bruke kveg på denne dagen, og workshopen er ment som en forberedelse til det å kunne arbeide levende kveg.
Har du kveg tilgjengelig og ønsker å sette opp en workshop med faktisk kvegarbeid? Ta gjerne kontakt for en kvegprat så ser vi på mulighetene for å organisere dette!
Unghest & innlæring:
Har du unghest og vet ikke helt hvor du skal begynne, med hva og i hvilken rekkefølge? Har det dukket opp noen utfordringer allerede som du er litt usikker på hvordan du skal håndtere? På en unghestworkshop jobber vi med hver enkelt hest individuelt og fokus skal være på innlæring og utvikling gjennom korte økter, masse ros og moro for både unghest og eier!
Vi jobber med ulike ting som hver enkelt unghest trenger, enten det dreier seg om tilvenning til sal og utstyr, innlæring av signaler eller andre ting, hverdagshåndtering, bakkearbeid, «skremmelt»-trening (tilvenning til skumle ting og situasjoner), annen miljøtrening, stå bundet-trening, stå pent for hovslager, laste på henger, desensitivisering, ryttertilvenning, begynnende ridning osv. Dette er en veldig fin mulighet for dere som har unghester og har lyst til å begynne å ta dem med ut på ting – alt vi gjør skal være med på å bygge selvtillit og gi gode erfaringer, og ikke minst bygge enda bedre bånd mellom deg og unghesten!
De små signalene:
På denne workshopen er det full fokus på hestens små og subtile signaler. Hva forsøker den å formidle til deg om hvordan den har det? Hva søker den fra deg? Hvordan kan du hjelpe hesten med å bli tryggere sammen med deg? Hva er viktig for hesten? Hva betyr de ulike tingene hesten gjør? Hvilke signaler sender hesten ut og hvordan kan du respondere best mulig på dem? Og hva med de små signalene du sender ut til hesten? Er du bevisst hva du gjør til enhver tid?
På denne nye workshopen skal vi jobbe med akkurat disse spørsmålene. Vi skal dykke ned i hvordan hesten fungerer og hvordan du fungerer, hvordan dere kommuniserer og hvordan du kan utvikle din evne til å lese hestens små signaler og bli bevisst dine egne. Dette er små ting, men vil gi deg mange aha-opplevelser og store endringer.
Ro-trening:
Ro og trygghet må ligge til grunn for alt vi ønsker av hesten. Glemmer vi noen ganger dette litt i vår omgang med hesten? Blir vi noen ganger litt fokusert på prestasjon og aktiviteten hesten skal gjøre? Kan det være noen hester, med mye stress og uro både inni og utenpå, først og fremst hadde trengt litt ro-trening? Øvelser som hjelper de med å spenne av, regulere seg selv ned, finne ro og trygghet først og fremst? Med hunder er ro-trening en vanlig og viktig del av treningen.
På denne workshopen fokuserer vi på ulike ting og øvelser som vil hjelpe hesten med å finne en ro i ulike situasjoner og ikke minst finne en ro i seg selv. Vi roer ned, rett og slett.
Kommunikasjon i salen:
Dette er også en workshop som handler om det å kunne lese og forstå de små signalene fra hesten, men fra hesteryggen! Vi jobber med grunnleggende kommunikasjon og signaler fra hesteryggen, og fokuserer på å gi deg en bevissthet rundt hva du gjør og hva du ikke vet at du gjør. Har du noen spesifikke utfordringer så adresserer vi dem og gir deg noen nye verktøy, teknikker og tanker rundt disse tingene.
Hengertrening og hengertrygging!
Hvorfor går hesten på hengeren noen ganger, og andre ganger ikke? Hvordan får du på en hest som ikke vil på hengeren? Hva er beste lastemetode? Hvordan bør hesten bindes opp? Hva er viktig mtp. sikkerhet når man kjører? På denne workshopen går vi gjennom ALT som har med både hengertrening og hengertrygging.
Tautilvenning:
Hest + tau = sant? Eller?!
På denne workshopen vil vi jobbe med alle typer tautilvenning. Vi legger opp individuelt etter hva hver ekvipasje ønsker/trenger, men vil blant annet jobbe med å lære hesten å gi etter for press, stå bundet, praktiske råd og sikkerhet rundt oppbinding, ulike knuter, bli komfortabel med lasso, sitte fast, tilvenning til heller mm.
Tur-workshop:
Dette er en workshop for deg som har lyst til å få en enda bedre kommunikasjon med hesten utenfor ridebanens gjerder! Vi skal rett og slett ut å ri i skogen, på stier, skogsområder, grusveier mm. og jobbe i gruppe med ulike øvelser og utfordringer for å få en tryggere og mer lydhør hest på tur.
Når vi har jobbet oss gjennom en god del praktiske øvelser og oppgaver, så rir vi opp til et trivelig lunsjsted hvor vi vil binde hestene og ta en god lunsjpause rundt bålet/engangsgrill). Under lunsjen vil vi gå gjennom sikkerhet rundt binding av hest i skogen/på tur og alle andre praktiske ting som kan være nyttig når man er ute på ridetur, det være seg langtur, overnattingstur med hest eller vanlig ridetur.
Tur-workshop arrangeres som grunnleggende og avansert. Ta kontakt for nærmere info.

Dagskurs
Dagskurs på Østlandet med teori og individuelle leksjoner.
Dagskurs
Heldagskurs er fra 09.00-17.00. Det er inkludert 1 time teori og plass til 6 deltakere med hest som får 60 min. individuell økt hver, som kan brukes alene eller deles opp i to 30 min. økter. Opplegget kan skreddersys med mer teori, andre leksjonstider osv. Tilskuere er velkomne og arrangør setter pris og beholder denne summen selv. Dagskurs holdes når det er ledig kapasitet.
Pris for dagskurs: Helgedag: 5500 kr. Ukedag: 5000 kr. Kjøring kommer i tillegg (7 kr. pr. km. + 200 kr. pr. time utover 1 time)

Helgekurs
Helgekurs med teori fredag kveld og individuelle leksjoner lør-søn.
Helgekurs
Helgekurs finnes i to varianter: Kun lørdag og søndag (Helgekurs), eller fredag-søndag (Helgekurs+)
Helgekurs (lørdag og søndag): er lagt opp likt som dagskurs. Det er 1 time teori hver morgen, og 6 leksjoner pr. dag etter det. Tilskuere er velkomne og arrangør setter pris og beholder denne summen selv. Kan også holdes i ukedager. Pris for helgekurs: 11000 kr.
Helgekurs + (fre-søn): Mest populært! Fredag: 3 timer teori på kvelden 18.00-21.00, noen faste temaer og noe etter ønske og innspill. Lørdag/søn: 09.00-17.00. Det er plass til 7 deltakere med hest på helgekurs +. Pris 14.000 kr. pluss reisekostnader. Tilskuere og teorideltakere er velkomne og arrangør setter pris og beholder denne summen selv. Kan også holdes i ukedager.
Reisekostnader kommer i tilleg for alle typer kurs. Pris 7 kr. pr. km. (fra Nittedal) + 200 kr. pr. påbegynte time over 1 time. Reisekostnader kombineres noen ganger med andre reiser, ta kontakt for å få et tilbud på dette.
Du kan lese mer om helgekurs og vanlige spørsmål og svar lenger ned på siden.
FAQ:
BETALING:
- Betaling for time og kjørekostnader skal betales inn på konto 1286.50.13963 senest samme dag som timen finner sted. Merk betalingen med navn og sted for undervisningen. Dersom du ønsker fakturakopi tilsendt i etterkant er det bare å gi beskjed om det.
- Jeg har dessverre ikke Vipps for bedrift, så all betaling for time gjøres via overføring til bankkonto.
AVLYSNING:
- Det er fint hvis du gir beskjed om at du ikke ønsker time så fort som mulig, da oppsatte timer ofte er planlagt i samkjøring med andre timer og avbud krever ofte litt omrokkeringer. Frist for avbestilling av time er 48 timer før timen finner sted. Avbestiller du etter denne fristen vil timen belastes i sin helhet uansett grunn for avbud (kjøring vil ikke bli belastet), med mindre noen kan overta din plass på planlagt undervisningstur.
Jeg bor i (….) og ønsker undervisning. Kan du komme hit?
Høsten/vinteren 2023 reiser jeg rundt for privatundervisning i noe begrenset omfang. Det trengs å være minimu 4 ekvipasjer samlet i samme område for at jeg kan ta turen. Hvis du bor langt unna kan det være mest aktuelt å sjekke ut dagskurs, helgekurs eller workshops. Ta eventuelt kontakt med hvor du holder til så kan jeg sjekke om jeg har andre interesserte i den retningen. Jeg tilbyr også samtaletime på zoom eller telefon.
Hva blir det i kjørekostnader, kommer det i tillegg til timen?
Reiseutgifter varierer etter hvor langt det er, om jeg har flere ærends og stopp på ruta, om det kan samkjøres med andre ting osv. Kjøretakst er 7 kr. pr. km. Er det over 1 time. å kjøre regnes det 200 kr. i tillegg pr. time for reisetid. Kjøring regnes stort sett fra 1482 Nittedal, men noen ganger fra andre steder, men alltid fra korteste vei. Kjøring fordeles på alle på ruta og du får sum for kjøring i forkant av timen som du bekrefter er ok før timen spikres. Hvis du savner beskjed om kjørekostnad så ta kontakt.
Kan jeg ta med hesten min til deg for å få undervisning?
Jeg tar ikke i mot ekvipasjer her i Nittedal før våren 2024.
Jeg har ikke egen hest, men har veldig lyst på en undervisningstime med deg! Er dette mulig?
Ja, dette er i perioder mulig! Send en melding og fortell litt om deg selv og hva du ønsker av undervisning, så ser jeg om dette lar seg gjennomføre.
Generelt for mine leksjoner så er det overordnede temaet alltid det relasjonelle aspektet mellom deg og hesten, og det å forstå hesten på et dypere nivå og skape en bevvisgjøring rundt dette samspillet som foregår mellom dere hele tiden. Mye undervisning handler dessuten om å hjelpe anspente, usikre hester på å bli tryggere igjen, på seg selv og i verden generelt og det å fange opp og forstå alle de små og subitle signalene fra hesten.
Under har jeg listet noen generelle temaer jeg ofte hjelper til med. Ta gjerne kontakt hvis du har noen spørsmål!
Generell håndtering og forståelse av atferd
Jeg hjelper ofte til med håndteringsutfordringer og generelt bakkearbeid. Ved å fokusere på å få en god kommunukasjon med hesten på bakken gjennom hverdagslig håndtering, utvikle en dypere forståelse av hesten og dens atferd og jobbe med kontakt og kommunikasjon, bygger man en sterk relasjon for videre og utvikler samtidig verktøy som det er mulig å ta med seg i mange ulike situasjoner.
Hverdagsutfordringer, miljøtrening, hengerlessing
Det å utvikle hester som er modige, selvsikre og robuste har alltid vært en grunnpilar i min eget samspill med hest. I tillegg til å være viktig er det også veldig gøy å jobbe med. Hester blir trygge av repetisjoner, av situasjoner som ikke er så ille som de opprinnelige trodde de ville være, av gode erfaringer og trygge individer rundt seg som bekrefter at det ikke er noe å bry seg om.
Likevel er det mange som opplever utfordringer i håndteringen, eller enkelte situasjoner som er blitt vanskelige, slik som for eksempel hengerlessing eller spesifikke ting hesten er blitt redd for. Ofte da handler det om at noe i grunnarbeidet og kommunikasjonen mellom deg og hesten ikke er helt på plass. Kanskje kan jeg gi deg noen nye verktøy og måter å se situasjonene på, som vil kunne hjelpe deg på veien videre mot en bedre relasjon og kommunikasjon med hesten?
Atferdsforståelse
Noen ganger hender det at hester har eller utvikler en atferd som er vanskelig å forstå, eller som begynner å bli farlig for folk som håndterer den. Noen ganger kan den endre atferd brått og gjøre eier usikker. I slike situasjoner hender det jeg blir kontaktet for å gjøre en evaluering av atferden.
Jeg får da høre hestens fulle historie, iakktta hesten i håndtering og ulike hverdagssituasjoner og i de situasjonene hvor atferden utspiller seg. Jeg kommer ikke til å blande meg inn i atferden i særlig grad, men observere og stille spørsmål. Vi går også gjennom hestens historikk, levekår og rutiner. Så vil jeg kunne komme med innspill og tanker på det jeg har observert og hørt fra deg. Hvis det er viktig for videre sikkerhet og kommunikasjon forsøker jeg også å komme med forslag på måter å håndtere hesten med fokus på sikkerhet og trygghet for dere begge.
I slike evalueringer vil jeg forsøke å hjelpe til med å se det som skjer gjennom et annet perspektiv, uten at noe av det jeg sier er et fasitsvar. På generelt grunnlag vil jeg si at svært ofte i slike situasjoner bunner atferden i fysiske smerter/ubehag, så dette anbefales å sjekke opp grundig alley først dersom man opplever bråe atferdsendringer, irrasjonelle atferdstrekk, aggresjon el.
De små signalene
Dette med å se alle de små signalene hesten sender ut på hvor anspent eller avpsent den er, er et veldig viktig tema som undervisningen ofte bunner i. Jeg hjelper deg med å se mange av disse små signalene hestene sender ut før den gjør de «store» tingene som du har utfordringer med. På den måten kan vi begynne å oppfatte ting før det skjer, og dermed kunne endre hva som skjer.
Bevissthet og tilstedeværelse
Hvis du tenker over det, så har vi en uvurdelig læremester i hesten når det gjelder bevisstgjøring av vårt eget nærver og tilstedeværelse. I store deler av vår hverdag ellers i samfunnet går alt i et veldig raskt tempo. Og alt skjer enten i morgen, eller i går. Vi er alltid på vei, jager alltid etter noe der fremme, eller reflekterer over alt som har skjedd, som vi ikke får gjort så mye med.
Men hester er i øyeblikket. Det er kun der vi kan møte dem. For å gjøre det må vi jobbe med vår egen bevisshet og tilstedeværelse. For å forstå hestene våre bedre, så jobber vi med å forstå oss selv bedre også. Det er først da vi kan kommunisere med hesten på et enda dypere nivå.
Unghest og innlæring
Det å utdanne en unghest på veien mot livet som ridehest, synes jeg er en av de mest fantastiske reisene man kan få være med på. Det å hjelpe dem med å forstå ting, lære ting, bli trygg på ting, finne ro, finne rammer og utvikle seg både mentalt og fysisk er en fantastisk opplevelse. Men det kan til tider være litt frustrerende også.
Noen ganger føles det som om man går to steg fram i treningen, og så neste dag er man gått fire steg tilbake og unghesten virker som om den ikke forstår noe som helst likevel. Den gjør masse “feil” og har unghestatferd som kan være både irriterende og frustrerende og gjøre oss usikre på hvordan vi skal håndtere den.
I tillegg kommer innlæringen, hvordan lære hesten å lære, og hvordan skal hesten lære? Bli trygg? Å ha unghest er som å ha et helt hvitt lerret der ingen har malt noe som helst før deg. I prosessen med å male et mesterverk vil det komme til å se litt rotete ut. Da kan det noen ganger være greit med litt input utenfra.
Kommunikasjon i salen
God ridning er ingen gren. Det handler først og fremst om å ri på en måte som gjør det du ber hesten om både enkelt og forståelig for hesten og for deg selv.
Jeg hjelper ofte til med grunnleggende kommunikasjon i salen, uansett hvilken gren du rir til vanlig. Vi fokuserer på signalene dine, hva du gjør, hvordan du gjør det, i hvilken rekkefølge du gjør det og hvorfor du gjør det, slik at du skal være helt sikker på at du vet hva du gjør, hvorfor og hvordan. Jeg hjelper også ofte med spesifikke utfordringer og hjelper deg på veien videre mot å skape en enda mer ridbar hest og følelsen av en en god rideopplevelse.
Tur-undervisning
Mange liker å ri på tur og ser for seg fine rideturer på en lydhør, rolig og fornøyd hest, men ofte blir det ikke helt sånn. Kanskje hesten er skvetten? Ikke liker å gå på tur alene? Kanskje den ikke vil ut fra stallen en gang? Og når den går er den spent, på vakt, eller seig og umotivert. Snur du for å ri hjem setter den kanskje opp farten, får et gir du skulle ønske du kjente på ridebanen i stedet? Eller kanskje du har en hest som absolutt ikke vil forsere en eneste bekk, eller blir mye å håndtere når det dukker opp uforutsette ting på veien?
Veldig ofte har mange større utfordringer utenfor ridebanen enn inne på ridebanen, og nettopp derfor tilbyr jeg tur-undervisning hvor jeg har med min egen ridehest som er rolig, stødig og trygg og rir på tur sammen med deg mens vi adresserer ulike utfordringer underveis.
Dette er en gøy type undervisning som mange har hatt stor praktisk nytte av! Tur-undervisning tilbys her i Nittedal, men kan også foregå andre steder, maks. 45 minutters kjøring fra Nittedal, men noen ganger kan det være kjøring fra andre steder. Pris varierer etter lengde, men starter fra 1000 kr. Ta kontakt for nærmere detaljer.
Arbeid på kvegmaskin
En kvegmaskin er en liten tøyku eller flagg festet i en line som henger langs gjerdet på ridebanen. Flagget kan styres frem og tilbake i ulike hastigheter ved hjelp av en fjernkontroll. Kvegmaskinen brukes for å trene teknikk og vendinger på hester som skal arbeide kveg og er et vanlig hjelpemidler når man trener for kveggrener slik som cutting/herdwork og working cowhorse. Men visste du at en kvegmaskin også kan være en allsidig og nyttig trening for enhver ridehest?
Uavhengig av gren du rir til vanlig så kan nemlig trening på en kvegmaskin hjelpe hesten med å forbedre sin stopp, rygging, vending og akselerasjon. Maskina, eller flagget, gir treningen mening for hesten, og straks hesten forstår at den skal speile flagget som beveger seg, så dukker det opp en egeninteresse i hesten i å utføre disse øvelsene. Dette gjør treningen gøy og lystbetont for hesten også, i tillegg gir det deg som rytter et mål og en mening med øvelsene hesten skal utføre og ofte en enklere og morsom måte å forstå vendinger, egen sits og hjelpere på.
Maskina kan tas med og settes opp på din stall. Den krever et gjerde el. for maskinen å henge over, tilgang til strøm og en mulighet for feste langs gjerdet i andre enden.
Grunnleggende kvegarbeid
Det å jobbe med kveg fra hesteryggen er noe av det mest morsomme man kan gjøre fra hesteryggen. Det gir deg og hesten en felles oppgave, og en oppgave som du ikke fullt og helt har fasiten over, hvor du er avhengig av at hesten tenker selvstendig og forstår at den også har en jobb, en oppgave og et ansvar. Kvegsans (cowsense) finnes naturlig i de fleste hester, noen mer enn andre. Men det kan jobbes opp og lekes inn for å forsterkes hos alle hester.
Likevel er det ikke alltid så lett å vite hvordan man skal begynne med kvegarbeid, lære seg å lese kveget eller hjelpe hesten med å bli trygg nok til å drive på kveget.
Jeg underviser i kvegarbeid til hest hos Rogner Rideeventyr og ellers dersom du har hester, kveg og ønsker hjelp med å kombinere dette, gjøre kveget trygge på å bli håndtert fra hesteryggen, eller å videreutvikle hesten din som kveghest. Jeg har selv en allsidig erfaring med kvegarbeid, både mot konkurransegrener og generell kveghåndtering fra hesteryggen i utmarksområder, sorteringsarbeid, flytting mellom beiter mm. Jeg tilbyr også workshop i grunnleggende kvegarbeid.
Alle hester, uansett rase kan brukes til kvegarbeid. Ta gjerne kontakt for mer info.
Samtaletime
Mange opplever ofte et behov for å prate med noen om spesifikke utfordringer med hesten eller tanker relatert til hesteinteressen, miljøet, sin egen utvikling med hest, spørsmål rundt hest man kanskje føler det er vanskelig å spørre om andre steder, forståelse av atferd, spørsmål om noe spesifikt man har utfordringer med, eller bare ønsker en sparringspartner å drodle diverse tanker med, og da håper jeg en samtaletime kan være til nytte.
Noen bruker også en samtaletime til å få konkrete innspill på videoer de har sendt over. Da går vi gjennom disse videoene sammen i løpet av timen og du får tilbakemeldinger og refleksjoner på det jeg ser.
Jeg har selv en videreutdannelse innenfor hestefasilitert psykoterapi (HEAL – Human Equine Alliances for Psychotherapy and Learning) og har full taushetsplikt om alt du deler på dine timer. Ikke nøl med å ta kontakt om du tenker dette kan være noe for deg. Samtaletimer tilbys både over telefon, e-post eller zoom.
Sjekk kalenderen på denne siden. Du kan også ta kontakt med meg direkte på melding på Facebook eller e-post.
Hvis du lurer på å arrangere kurs eller workshop er du hjertelig velkommen til å ta kontakt, så kan du få tilsendt mer informasjon om det praktiske og forslag til materiale for promotering mm.
Kurs: Hvorfor er det så få deltakere på ett helgekurs?
Det er satt et maks. antall deltakere på 6 ekvipasjer på helgekurs og 7 ekvipasjer på helgekurs+ sånn at jeg skal være helt sikker på å kunne gi like mye tilstedeværelse og oppmerksomhet som intruktør både på første og siste ekvipasje. Jeg gir mye av meg selv under slike kurs og har erfart at dette er «taket» for at jeg skal kunne være godt til stede for alle sammen. Jeg synes også det er viktige med individuelle økter og ikke gruppeøkter, da vi ofte jobber med veldig ulike ting med de forskjellige ekvipasjene. På workshops derimot jobber vi i grupper med spesifikke tema både før og etter lunsj. Dersom det blir mer hensiktsmessig er det fullt mulig å dele sin time i 2 30 min. økter, eller eventuelt dele sin time med en annen deltaker. Dette er fleksibelt. Dersom det er vanskelig å få fylt opp et helgekurs er det mulig å åpne for at man bare kan være med en av dagene.
Kurs: Jeg har en unghest og synes 60 min. økt er for lenge. Kan den deles opp?
Ja, det kan den, men jeg anbefaler stort sett at vi bruker den første økta i sin helhet. Ikke fordi vi skal trene i hele 60 minutter, men fordi vi skal fjerne tidspresset på deg og unghesten, og gi unghesten all mulig tid i verden til å lande, få slappe av og finne en ro og trygghet sammen med deg. Økta på dag nummer to kan fint deles opp i 2 30 min. økter.
Kurs: Hva hvis jeg bare vil være med på en kursdag, går det?
Det anbefales at ekvipasjene som deltar på helgekurs er med begge dager, men noen ganger kan arrangør åpne for at det er mulig å bare delta én av dagene for å få fyllt opp plassene. Ta kontakt direkte med kursarrangør for å høre om muligheten for dette.
Kurs: Jeg vil være med på kurs for å få hjelp til hengerlessing, men jeg får ikke hesten på henger for å få kjørt til kurset. Hvordan løser jeg det?
Hvis du er i en sånn situasjon ønsker jeg ikke at du skal ta med hesten på kurset, da lasteprossessen du må gjennom for å komme på kurs ikke vil gjøre noe godt for hesten. Det er heller ingen ting jeg kan hjelpe deg med i løpet av en kursdag som vil løse dette for deg og hesten. Jeg vil anbefale at du får hjelp der hesten er oppstallet i første omgang, og eventuelt deltar på kurset som teorideltaker for å få noen nye tanker og verktøy du kan ta med deg videre. I noen tilfeller, dersom du står oppstallet i nærheten av der kurset skal holdes, kan det legges opp til at jeg kommer til deg for undervisning.
Workshop: Jeg har lyst til å være med på en tur-workshop, men er litt usikker på om ferdighetene til meg og hesten er gode nok?
Tur-workshopene settes sammen av ekvipasjer som passer så godt sammen som mulig, slik at alle skal få mest mulig utbytte av workshopen. Det settes opp grunnleggende tur-workshop og avansert tur-workshop. Du vil ikke bli satt i en for vanskelig situasjon for deg og hesten og sikkerhet er en viktig rettesnor.
Workshop: Vi er en gjeng som holder til i (…) Kan du komme hit og ha en tur-workshop hos oss?
Det kommer litt an på hvor lang reisevei det er til dere, da jeg kommer med min egen hest som jeg rir på denne workshopen. Men dersom det ikke er for lang kjørevei kan dette fint la seg gjøre. Merk at jeg da ikke kjenner turterenget og vil trenge deres hjelp til hvor det er best å sette opp camp, binde hester for lunsj og steder det kan være fint å jobbe. Jeg vil heller ikke ha mulighet til å sette opp campsted i forkant slik jeg normalt gjør, så dette må gjøres i fellesskap.
Workshop: Jeg vil gjerne delta på en tur-workshop, men har ikke egen hest. Har du en hest jeg kan låne?
Ved noen anledninger så har jeg det. Ta kontakt og fordel litt om deg selv som rytter så ser jeg om jeg har en hest som kan passe! Jeg samarbeider også med Rogner Rideeventyr i Østerdalen om tur-workshop hvor man kan låne dere hester. Ta kontakt ved interesse for dette.
🍁 Trygghet og kontakt. Hesten (og du) må føle dere trygge for å kunne lære, og vi må ha en kontakt der. Dette er ofte første steg. Når vi har dette som en baseline/startpunkt, så ser vi på det som kan være mest nyttig for dere, fra konkrete utfordringer til generelt samspill eller spesifikke øvelser. Trenger vi, nøster vi oss bakover, forenkler eller deler opp det vi spør om. Eller vi lærer inn verktøy som mangler for å kunne jobbe med det vi opprinnelig ønsket å jobbe med.
🍁 Individuell instruksjon: Du og hesten har en unik relasjon og uansett spesifikke utfordringer du måtte ha (eller ikke ha) så er det denne relasjonen vi skal jobbe med, forbedre og styrke. Det betyr at det er langt færre deltakere med hest enn på andre lignende kurs. I tillegg skal du være helt sikker på at jeg som instruktør har like mye tilstedeværelse enten du er første eller siste deltaker. Du trenger heller ikke bekymre deg for at de som roper høyest, eller trenger mest akutt hjelp, får mest tid i en gruppetime. Når det er din tid, så er det din tid.
🍁 Begrenset antall tilskuere. Alle som deltar på et kurs, enten man har med hest eller bare deltar som tilskuer, er del av en helhetlig gruppedynamikk gjennom helgen som jeg ønsker skal være til oppmuntrende, rause og til støtte for hverandre. Det er en sårbar situasjon å delta på kurs med sin egen hest og ha et hav av tilskuere, og det er jeg veldig bevisst, så på disse kursene skal du føle deg trygg på at alle som er der «holder rommet» for deg og lærer sammen med deg. Derfor er det satt en begrensning på antall tilskuere.
🍁 Vi jobber med akkurat det du og hesten trenger, der og da, og ikke det vi, eller du, tenker dere burde være. Jeg har ingen oppskrift på øvelser som alle skal gjennom. Vi begynner der dere er og går videre derfra, med relasjon i fokus. Jeg har en verktøykasse med mye forslag om alt fra tankesett til praktiske øvelser og ulike innfallsvinkler. Noen ganger kan du oppleve at jeg foreslår ting for deg, men det stikk motsatte til neste deltaker, fordi situasjonen og relasjonene krever noe vidt forskjellig. Dette er grunnen til at jeg ønsker å følge opp hver enkelt hest-menneske relasjon individuelt.
🍁 For meg handler det også om å få mulighet til å observere hesten, og deg og hesten sammen. På denne måten kan jeg kanskje se ting fra utsiden som kan være til nytte for å forbedre deres relasjon og samspill. Det som betyr noe for meg, er å kunne formidle informasjon på en sånn måte at du føler du har lært noe og drar hjem fra kurset med ny og nyttig lærdom du kan ta med deg videre.
🍁 Mange som deltar på kurs er opptatt av hesten og å fortelle om hesten, hva den gjør og ikke gjør. Utfordringene som den har. Hva de skulle ønske den gjorde bedre. Men jeg er minst like interesesrt i å høre mer om deg. Hvem er du? Hvordan er det å være deg, sammen med hesten. Hva kjenner du på i de forskjellige situasjonene? Er du bevisst alt som foregår i din egen kropp? Dette trenger vi ofte å bli mer bevisste, siden hesten allerede vet det. 😉
🍁 Ofte har jeg med ulike miljøtreningshindre eller andre ting, og selv om du kanskje ikke hadde planer om å be hesten din gå over en pall eller lignende, så tar jeg med disse tingene først og fremst fordi det skaper en konkret situasjon som ofte får fram så utrolig mye kommunikasjon mellom deg og hesten. Det gir ofte et svært effektivt innblikk i mye av deres kommunikasjon, og gir oss da muligheten til å hoppe rett inn i dette.
🍁 På kurs handler det også om hva du har aller mest utbytte av for videre trening og samspill hjemme. Betyr det å gå utenfor ridebanen og se på situasjoner andre steder, eller ved hengeren, i stallen, på greessletta eller lignenede, så forflytter vi oss rett og slett dit, med høyttaller, tilskuere og alt som trengs!
🍁 Teorien skal være enkel og forståelig for alle! Jeg har med fremviser og portabelt lerret, tavle og alt som trengs. Teorikveldene kan skreddersys noe etter ønske og interesse, men vil ofte omhandle litt grunnleggende om hesten som art og dens måte å kommunisere på, lære på, dens små signaler, hvordan nervesystemet responderer på stress og en del om oss som mennesker og hva vi tilføyer, bevisst eller ubevisst, i denne relasjonen. Teoriøktene består ofte av videosnutter, mange praktiske eksempler og noen litt mer kompliserte ting forklart så enkelt som mulig. Alle spørsmål er velkomne!
🍁 Oppfølging i etterkant: Har du noen spørsmål etter kursslutt, uansett hvor lite eller stort, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med meg direkte eller gjennom Facebook-gruppen HEST-MENNESKE-RELASJON med Trine Bøhnsdalen.
Det er fullt for booking av kurs og workshop resten av 2023, men fortsatt ledige tider i 2024. Hvis du er nysgjerrig på hva som trengs for å arrangere kurs eller workshop der du er og den totale prisen, så ta gjerne kontakt, så får du tilsendt en PDF med mer detaljert info. Vi skreddersyr sånn at vi kan lage et best mulig opplegg for dere!
Her kan du lese litt om temaer på de ulike workshopene jeg holder:
Hverdagslydighet
Du har kanskje hørt ordet hverdagslydighet aller mest i forbindelse med hundetreningskurs, men likevel er dette minst like viktig for våre litt større firbeinte venner!
Men en trivelig og lydhør hest å håndtere i hverdagslige situasjoner kommer ikke alltid av seg selv! Noen ganger må vi jobbe litt for å få til nettopp dette.
Selv om hestens lydhørhet står i fokus på denne workshopen så er tilnærmingen hele tiden relasjonell, sånn at det kan ofte opp ting som kanskje må jobbes med i deg selv også.
Miljøtrening/Ranch Trail:
Workshopene i miljøtrening /Ranch Trail er for alle uansett disiplin og utgangspunkt, og er i bunn og grunn bare god miljøtrening for hester i alle aldre! Her får du virkelig jobbet med og testet kommunikasjonen og tilliten mellom deg og hesten gjennom rare, spennende, skumle og morsomme hinderne vi fyller ridebanen (og området utenfor) med. På denne workshopen jobber vi blant annet med hvordan du kan gjøre hesten din trygg på hindringer/utfordringer den er redd for på en måte som skaper selvtillit i lignende situasjoner senere og gir deg nye verktøy/tankesett/teknikker du kan bruke for aktuelle utfordringer senere. Du vil også lære å forstå hestens reaksjonsmønster og hvordan den responderer på stress, og hvordan du kan begynne å bruke dette til noe positivt i treningen. Hvis ønskelig blant deltakerne er det mulig å sette opp en liten konkurranse mot slutten av dagen.
Grunnleggende kvegarbeid:
Dette er en forberedende workshpå som vil ta for seg det helt grunnleggende når det kommer til å kunne arbeide kveg fra hesteryggen. Workshopen vil være litt teori, en del grunnleggende ridning og øvelser, flere økter på kvegmaskin og noen økter på noe «levende» som skal kontrolleres. Vi vil ikke bruke kveg på denne dagen, og workshopen er ment som en forberedelse til det å kunne arbeide levende kveg.
Har du kveg tilgjengelig og ønsker å sette opp en workshop med faktisk kvegarbeid? Ta gjerne kontakt for en kvegprat så ser vi på mulighetene for å organisere dette!
Unghest & innlæring:
Har du unghest og vet ikke helt hvor du skal begynne, med hva og i hvilken rekkefølge? Har det dukket opp noen utfordringer allerede som du er litt usikker på hvordan du skal håndtere? På en unghestworkshop jobber vi med hver enkelt hest individuelt og fokus skal være på innlæring og utvikling gjennom korte økter, masse ros og moro for både unghest og eier!
Vi jobber med ulike ting som hver enkelt unghest trenger, enten det dreier seg om tilvenning til sal og utstyr, innlæring av signaler eller andre ting, hverdagshåndtering, bakkearbeid, «skremmelt»-trening (tilvenning til skumle ting og situasjoner), annen miljøtrening, stå bundet-trening, stå pent for hovslager, laste på henger, desensitivisering, ryttertilvenning, begynnende ridning osv. Dette er en veldig fin mulighet for dere som har unghester og har lyst til å begynne å ta dem med ut på ting – alt vi gjør skal være med på å bygge selvtillit og gi gode erfaringer, og ikke minst bygge enda bedre bånd mellom deg og unghesten!
De små signalene:
På denne workshopen er det full fokus på hestens små og subtile signaler. Hva forsøker den å formidle til deg om hvordan den har det? Hva søker den fra deg? Hvordan kan du hjelpe hesten med å bli tryggere sammen med deg? Hva er viktig for hesten? Hva betyr de ulike tingene hesten gjør? Hvilke signaler sender hesten ut og hvordan kan du respondere best mulig på dem? Og hva med de små signalene du sender ut til hesten? Er du bevisst hva du gjør til enhver tid?
På denne nye workshopen skal vi jobbe med akkurat disse spørsmålene. Vi skal dykke ned i hvordan hesten fungerer og hvordan du fungerer, hvordan dere kommuniserer og hvordan du kan utvikle din evne til å lese hestens små signaler og bli bevisst dine egne. Dette er små ting, men vil gi deg mange aha-opplevelser og store endringer.
Ro-trening:
Ro og trygghet må ligge til grunn for alt vi ønsker av hesten. Glemmer vi noen ganger dette litt i vår omgang med hesten? Blir vi noen ganger litt fokusert på prestasjon og aktiviteten hesten skal gjøre? Kan det være noen hester, med mye stress og uro både inni og utenpå, først og fremst hadde trengt litt ro-trening? Øvelser som hjelper de med å spenne av, regulere seg selv ned, finne ro og trygghet først og fremst? Med hunder er ro-trening en vanlig og viktig del av treningen.
På denne workshopen fokuserer vi på ulike ting og øvelser som vil hjelpe hesten med å finne en ro i ulike situasjoner og ikke minst finne en ro i seg selv. Vi roer ned, rett og slett.
Kommunikasjon i salen:
Dette er også en workshop som handler om det å kunne lese og forstå de små signalene fra hesten, men fra hesteryggen! Vi jobber med grunnleggende kommunikasjon og signaler fra hesteryggen, og fokuserer på å gi deg en bevissthet rundt hva du gjør og hva du ikke vet at du gjør. Har du noen spesifikke utfordringer så adresserer vi dem og gir deg noen nye verktøy, teknikker og tanker rundt disse tingene.
Hengertrening og hengertrygging!
Hvorfor går hesten på hengeren noen ganger, og andre ganger ikke? Hvordan får du på en hest som ikke vil på hengeren? Hva er beste lastemetode? Hvordan bør hesten bindes opp? Hva er viktig mtp. sikkerhet når man kjører? På denne workshopen går vi gjennom ALT som har med både hengertrening og hengertrygging.
Tautilvenning:
Hest + tau = sant? Eller?!
På denne workshopen vil vi jobbe med alle typer tautilvenning. Vi legger opp individuelt etter hva hver ekvipasje ønsker/trenger, men vil blant annet jobbe med å lære hesten å gi etter for press, stå bundet, praktiske råd og sikkerhet rundt oppbinding, ulike knuter, bli komfortabel med lasso, sitte fast, tilvenning til heller mm.
Tur-workshop:
Dette er en workshop for deg som har lyst til å få en enda bedre kommunikasjon med hesten utenfor ridebanens gjerder! Vi skal rett og slett ut å ri i skogen, på stier, skogsområder, grusveier mm. og jobbe i gruppe med ulike øvelser og utfordringer for å få en tryggere og mer lydhør hest på tur.
Når vi har jobbet oss gjennom en god del praktiske øvelser og oppgaver, så rir vi opp til et trivelig lunsjsted hvor vi vil binde hestene og ta en god lunsjpause rundt bålet/engangsgrill). Under lunsjen vil vi gå gjennom sikkerhet rundt binding av hest i skogen/på tur og alle andre praktiske ting som kan være nyttig når man er ute på ridetur, det være seg langtur, overnattingstur med hest eller vanlig ridetur.
Tur-workshop arrangeres som grunnleggende og avansert. Ta kontakt for nærmere info.
Spørsmål?
Hvis det er noe du lurer på i forbindelse med kurser, undervisning, samtaletimer eller annet, må du gjerne ta kontakt på e-post eller telefon 46692858 (send melding med hvem/hva det gjelder dersom du ikke får svar, så ringer jeg opp igjen).
