Undervisning, kurs og foredrag

Undervisning, kurs og foredrag

Våren 2024 har jeg dessverre begrenset kapasitet for privatundervisninger og fullbooket for helgekurs (fre-søn), men tilbyr samtaletimer, videotilbakemeldinger, foredrag, webinar og noe dagskurs på Østlandet.

For booking av time, samtaletime el. send meg gjerne en mail.

Samtaletime

Rådgivning/coaching eller sparring om noe du ønsker innspill på.

Les mer
Book time

Privatundervisning

Privat undervisning der du står oppstallet, hovedsakelig på Østlandsområdet.

Les mer
Book time

Tilbakemelding på video NYHET

Live videotilbakemelding og samtale

Les mer
Book time

Voiceover tilbakemelding på innsendt video! NYHET

Send inn din video og få den tilsendt tilbake med voiceover-tilbakemeldinger!

Les mer
Book time

Skreddersydde foredrag

Hva med å tilby faglig påfyll til rideklubben, rideskolen, stallgjengen eller lignende, gjennom å organisere et skreddersydd foredrag?

Les mer
Book tid

Webinar – foredrag online!

Vanskelig å samles live? Jeg kan også tilby kreddersydde live webinar, som du kan vise til stallgjengen, rideklubben eller tilsvarende!

Les mer
Book tid

Workshops

Intensive, temabaserte dagskurs med færre deltakere! Nå er det også lagt til flere nye og spennende temaer!

Mer info

Dagskurs

Dagskurs på Østlandet med teori og individuelle leksjoner, eller hva med en helt skreddersydd undervisningsdag som passer for deg/dere?

Mer info

FULLBOOKET VÅR 2024

Helgekurs

Teori fredag kveld, leksjoner lør-søn.

Mer info

FAQ:

Jeg bor i (….) og ønsker undervisning. Kan du komme hit?

Våren 2024 reiser jeg begrenset rundt for privatundervisning. Det må være minimum 3 ekvipasjer samlet og som må ta felles kontakt (via 1 kontaktperson). Ta eventuelt kontakt med hvor du holder til så kan jeg sjekke om jeg har andre interesserte i den retningen. Jeg tilbyr også samtaletime på zoom eller telefon og videotilbakemeldinger.

Hva blir det i kjørekostnader, kommer det i tillegg til timen?

Reiseutgifter varierer etter hvor langt det er, om jeg har flere ærends og stopp på ruta, om det kan samkjøres med andre ting osv. Kjøretakst er 7 kr. pr. km. Er det over 1 time. å kjøre regnes det 200 kr. i tillegg pr. time for reisetid. Kjøring regnes stort sett fra 1482 Nittedal, men noen ganger fra andre steder, men alltid fra korteste vei. Kjøring fordeles på alle på ruta og du får sum for kjøring i forkant av timen som du bekrefter er ok før timen spikres.  Hvis du savner beskjed om kjørekostnad så ta kontakt.

Kan jeg ta med hesten min til deg for å få undervisning?

Jeg tar i mot ekvipasjer for undervisning her i Nittedal fra 15. juni 2024.

Jeg har ikke egen hest, men har veldig lyst på en undervisningstime med deg! Er dette mulig?

Ja, dette er i perioder mulig! Send en melding og fortell litt om deg selv og hva du ønsker av undervisning, så ser vi hva vi kan få til!

Generelt for mine leksjoner så er det overordnede temaet alltid det relasjonelle aspektet mellom deg og hesten, og det å forstå hesten på et dypere nivå og skape en bevvisgjøring rundt dette samspillet som foregår mellom dere hele tiden. Mye undervisning handler dessuten om å hjelpe anspente, usikre hester på å bli tryggere igjen, på seg selv og i verden generelt og det å fange opp og forstå alle de små og subitle signalene fra hesten.

Under har jeg listet noen generelle temaer jeg ofte hjelper til med. Ta gjerne kontakt hvis du har noen spørsmål!

Generell håndtering og forståelse av atferd
Jeg hjelper ofte til med håndteringsutfordringer og generelt bakkearbeid. Ved å fokusere på å få en god kommunukasjon med hesten på bakken gjennom hverdagslig håndtering, utvikle en dypere forståelse av hesten og dens atferd og jobbe med kontakt og kommunikasjon i hverdagen, bygger man en sterk relasjon for videre og utvikler samtidig verktøy som det er mulig å ta med seg i mange ulike situasjoner.

Hverdagsutfordringer, miljøtrening, hengerlessing
Det å utvikle hester som er modige, selvsikre og robuste har alltid vært en grunnpilar i min eget samspill med hest. I tillegg til å være viktig er det også veldig gøy å jobbe med. Hester blir trygge av repetisjoner, av situasjoner som ikke er så ille som de opprinnelige trodde de ville være, av gode erfaringer og trygge individer rundt seg som bekrefter at det ikke er noe å bry seg om.

Likevel er det mange som opplever utfordringer i håndteringen, eller enkelte situasjoner som er blitt vanskelige, slik som for eksempel hengerlessing eller spesifikke ting hesten er blitt redd for. Ofte da handler det om at noe i grunnarbeidet og kommunikasjonen mellom deg og hesten ikke er helt på plass. Kanskje kan jeg gi deg noen nye verktøy og måter å se situasjonene på, som vil kunne hjelpe deg på veien videre mot en bedre relasjon og kommunikasjon med hesten?

Atferdsforståelse
Noen ganger hender det at hester har eller utvikler en atferd som er vanskelig å forstå, eller som begynner å bli farlig for folk som håndterer den. Noen ganger kan den endre atferd brått og gjøre eier usikker. I slike situasjoner hender det jeg blir kontaktet for å gjøre en evaluering av atferden.

Jeg får da høre hestens fulle historie, iakktta hesten i håndtering og ulike hverdagssituasjoner og i de situasjonene hvor atferden utspiller seg. Jeg kommer ikke til å blande meg inn i atferden i særlig grad, men observere og stille spørsmål. Vi går også gjennom hestens historikk, levekår og rutiner. Så vil jeg kunne komme med innspill og tanker på det jeg har observert og hørt fra deg. Hvis det er viktig for videre sikkerhet og kommunikasjon forsøker jeg ofte å tilby en form for «førstehjelp,» dvs. å vise/komme med forslag på måter å håndtere hesten med fokus på sikkerhet og trygghet for dere begge.

I slike evalueringer vil jeg forsøke å hjelpe til med å se det som skjer gjennom et annet perspektiv, uten at noe av det jeg sier er et fasitsvar.

På generelt grunnlag vil jeg si at majoriteten av hestene som eier kontakter meg for å få hjelp med når det gjelder utagerende/irrasjonell/utfordrende eller rar atferd, har årsak som bunner i fysiske smerter/ubehag. De eneste gangene hvor dette ikke har vært tilfelle, har jeg tilgode å oppleve. Jeg anbefaler derfor på det sterkeste å gjøre grundige veterinærsjekker dersom du opplever slike utfordringer. Husk også at en enkel veterinærsjekk alene ikke alltid gir svar, og at man noen ganger må tenke mer helhetlig, eller få flere vurderinger.

Det kan likevel være viktig å få hjelp med måter å håndtere situasjonen og hesten på, og i noen tilfeller kan det være snakk om andre ting som primære behov og grunnleggende levekår som ikke blir møtt, eller hestens tidligere assosiasjoner. Jeg forsøker gjerne å hjelpe til med å skape en forståelse rundt dette og gi innspill for veien videre.

De små signalene
Dette med å se alle de små signalene hesten sender ut på hvor anspent eller avpsent den er, er  et veldig viktig tema som undervisningen ofte bunner i. Jeg hjelper deg med å se mange av disse små signalene hestene sender ut før den gjør de «store» tingene som du har utfordringer med. På den måten kan vi begynne å oppfatte ting før det skjer, og dermed kunne endre hva som skjer.

Bevissthet og tilstedeværelse
Hvis du tenker over det, så har vi en uvurdelig læremester i hesten når det gjelder bevisstgjøring av vårt eget nærver og tilstedeværelse. I store deler av vår hverdag ellers i samfunnet går alt i et veldig raskt tempo. Og alt skjer enten i morgen, eller i går. Vi er alltid på vei, jager alltid etter noe der fremme, eller reflekterer over alt som har skjedd, som vi ikke får gjort så mye med.

Men hester er i øyeblikket. Det er kun der vi kan møte dem. For å gjøre det må vi jobbe med vår egen bevisshet og tilstedeværelse.  For å forstå hestene våre bedre, så jobber vi med å forstå oss selv bedre også. Det er først da vi kan kommunisere med hesten på et enda dypere nivå.

Unghest og innlæring
Det å utdanne en unghest på veien mot livet som ridehest, synes jeg er en av de mest fantastiske reisene man kan få være med på. Det å hjelpe dem med å forstå ting, lære ting, bli trygg på ting, finne ro, finne rammer og utvikle seg både mentalt og fysisk er en fantastisk opplevelse. Men det kan til tider være litt frustrerende også.

Noen ganger føles det som om man går to steg fram i treningen, og så neste dag er man gått fire steg tilbake og unghesten virker som om den ikke forstår noe som helst likevel. Den gjør masse “feil” og har unghestatferd som kan være både irriterende og frustrerende og gjøre oss usikre på hvordan vi skal håndtere den.

I tillegg kommer innlæringen, hvordan lære hesten å lære, og hvordan skal hesten lære? Å ha unghest er som å ha et helt hvitt lerret der ingen har malt noe som helst før deg. I prosessen med å male et mesterverk vil det komme til å se litt rotete ut. Da kan det noen ganger være greit med litt input utenfra.

Kommunikasjon i salen
God ridning er ingen gren. Det handler først og fremst om å ri på en måte som gjør det du ber hesten om både enkelt og forståelig for hesten og for deg selv.

Jeg hjelper ofte til med grunnleggende kommunikasjon i salen, uansett hvilken gren du rir til vanlig. Vi fokuserer på signalene dine, hva du gjør, hvordan du gjør det, i hvilken rekkefølge du gjør det og hvorfor du gjør det, slik at du skal være helt sikker på at du vet hva du gjør, hvorfor og hvordan. Jeg hjelper også ofte med spesifikke utfordringer og hjelper deg på veien videre mot å skape en enda mer ridbar hest og følelsen av en en god rideopplevelse.

Tur-undervisning
Mange liker å ri på tur og ser for seg fine rideturer på en lydhør, rolig og fornøyd hest, men ofte blir det ikke helt sånn. Kanskje hesten er skvetten? Ikke liker å gå på tur alene? Kanskje den ikke vil ut fra stallen en gang? Og når den går er den spent, på vakt, eller seig og umotivert. Snur du for å ri hjem setter den kanskje opp farten, får et gir du skulle ønske du kjente på ridebanen i stedet? Eller kanskje du har en hest som absolutt ikke vil forsere en eneste bekk, eller blir mye å håndtere når det dukker opp uforutsette ting på veien?

Veldig ofte har mange større utfordringer utenfor ridebanen enn inne på ridebanen, og nettopp derfor tilbyr jeg tur-undervisning hvor jeg har med min egen ridehest som er rolig, stødig og trygg og rir på tur sammen med deg mens vi adresserer ulike utfordringer underveis.

Dette er en gøy type undervisning som mange har hatt stor praktisk nytte av! Tur-undervisning tilbys her i Nittedal, men kan også foregå andre steder, maks. 45 minutters kjøring fra Nittedal, men noen ganger kan det være kjøring fra andre steder. Pris varierer etter lengde, men starter fra 1000 kr. Ta kontakt for nærmere detaljer.

Arbeid på kvegmaskin
En kvegmaskin er en liten tøyku eller flagg festet i en line som henger langs gjerdet på ridebanen. Flagget kan styres frem og tilbake i ulike hastigheter ved hjelp av en fjernkontroll. Kvegmaskinen brukes for å trene teknikk og vendinger på hester som skal arbeide kveg og er et vanlig hjelpemidler når man trener for kveggrener slik som cutting/herdwork og working cowhorse. Men visste du at en kvegmaskin også kan være en allsidig og nyttig trening for enhver ridehest?

Uavhengig av gren du rir til vanlig så kan nemlig trening på en kvegmaskin hjelpe hesten med å forbedre sin stopp, rygging, vending og akselerasjon. Maskina, eller flagget, gir treningen mening for hesten, og straks hesten forstår at den skal speile flagget som beveger seg, så dukker det opp en egeninteresse i hesten i å utføre disse øvelsene. Dette gjør treningen gøy og lystbetont for hesten også, i tillegg gir det deg som rytter et mål og en mening med øvelsene hesten skal utføre og ofte en enklere og morsom måte å forstå vendinger, egen sits og hjelpere på.

Maskina kan tas med og settes opp på din stall. Den krever et gjerde el. for maskinen å henge over, tilgang til strøm og en mulighet for feste langs gjerdet i andre enden.

Grunnleggende kvegarbeid
Det å jobbe med kveg fra hesteryggen er noe av det mest morsomme man kan gjøre fra hesteryggen. Det gir deg og hesten en felles oppgave, og en oppgave som du ikke fullt og helt har fasiten over, hvor du er avhengig av at hesten tenker selvstendig og forstår at den også har en jobb, en oppgave og et ansvar. Kvegsans (cowsense) finnes naturlig i de fleste hester, noen mer enn andre. Men det kan jobbes opp og lekes inn for å forsterkes hos alle hester.

Likevel er det ikke alltid så lett å vite hvordan man skal begynne med kvegarbeid, lære seg å lese kveget eller hjelpe hesten med å bli trygg nok  til å drive på kveget.

Jeg underviser i kvegarbeid til hest hos Rogner Rideeventyr og ellers dersom du har hester, kveg og ønsker hjelp med å kombinere dette, gjøre kveget trygge på å bli håndtert fra hesteryggen, eller å videreutvikle hesten din som kveghest. Jeg har selv en allsidig erfaring med kvegarbeid, både mot konkurransegrener og generell kveghåndtering fra hesteryggen i utmarksområder, sorteringsarbeid, flytting mellom beiter mm. Jeg tilbyr også workshop i grunnleggende kvegarbeid.

Alle hester, uansett rase kan brukes til kvegarbeid. Ta gjerne kontakt for mer info.

Samtaletime

Mange opplever ofte et behov for å prate med noen om spesifikke utfordringer med hesten eller tanker relatert til hesteinteressen, miljøet, sin egen utvikling med hest, spørsmål rundt hest man kanskje føler det er vanskelig å spørre om andre steder, forståelse av atferd, spørsmål om noe spesifikt man har utfordringer med, eller bare ønsker en sparringspartner å drodle diverse tanker med, og da håper jeg en samtaletime kan være til nytte. Du kan lese mer om det lenger opp på siden.

Kurs: Hvordan finner jeg ut om du skal ha kurs i mitt område?

Mange kurs blir dessverre fullbooket før de legges ut, eller er i privat regi. En oppdatert kalender over det som er offentlig og med ledige plasser legges ut i Facebook-gruppen: HEST-MENNESKE-RELASJON.

Kurs: Jeg er interessert i å arrangere kurs med deg, men lurer litt på det praktiske og hva jeg skal skrive om kurset osv. Har du noe mer materiale eller informasjon?

Hvis du lurer på å arrangere kurs eller workshop er du hjertelig velkommen til å ta kontakt, så hjelper jeg gjerne til med utkast til arrangementstekst, sender over bilder eller andre ting som kan være til hjelp.

Kurs: Hvorfor er det så få deltakere på ett helgekurs?

Det er som regel satt et maks. antall deltakere på 6 ekvipasjer på dagskurs og 7 ekvipasjer på helgekurs+ sånn at jeg skal være helt sikker på å kunne gi like mye tilstedeværelse og oppmerksomhet som instruktør både på første og siste ekvipasje. Jeg gir mye av meg selv under slike kurs og har erfart at dette er «taket» for at jeg skal kunne være godt til stede for alle sammen. Jeg synes også det er viktige med individuelle økter, da vi ofte jobber med veldig ulike ting med de forskjellige ekvipasjene. På workshops derimot jobber vi i grupper med spesifikke tema både før og etter lunsj.

Kurs: Jeg vil være med på kurs for å få hjelp til hengerlessing, men jeg får ikke hesten på henger for å få kjørt til kurset. Hvordan løser jeg det?

Hvis du er i en sånn situasjon ønsker jeg ikke at du skal ta med hesten på kurset, da lasteprossessen du må gjennom for å komme på kurs ikke vil gjøre noe godt for hesten. Det er heller ingen ting jeg kan hjelpe deg med i løpet av en kursdag som vil løse dette for deg og hesten. Jeg vil anbefale at du får hjelp der hesten er oppstallet i første omgang, og eventuelt deltar på kurset som teorideltaker for å få noen nye tanker og verktøy du kan ta med deg videre. I noen tilfeller, dersom du står oppstallet i nærheten av der kurset skal holdes, kan det legges opp til at jeg kommer til deg for undervisning.

Workshop: Jeg har lyst til å være med på en tur-workshop, men er litt usikker på om ferdighetene til meg og hesten er gode nok?

Tur-workshopene settes sammen av ekvipasjer som passer så godt sammen som mulig, slik at alle skal få mest mulig utbytte av workshopen. Det settes opp grunnleggende tur-workshop og litt mer avanserte tur-workshoper. Du vil ikke bli satt i en for vanskelig situasjon for deg og hesten og sikkerhet er en viktig rettesnor.

Workshop: Vi er en gjeng som holder til i (…) Kan du komme hit og ha en tur-workshop hos oss?

Det kommer litt an på hvor lang reisevei det er til dere, da jeg kommer med min egen hest som jeg rir på denne workshopen. Men dersom det ikke er for lang kjørevei kan dette fint la seg gjøre. Merk at jeg da ikke kjenner turterenget og vil trenge deres hjelp til hvor det er best å sette opp camp, binde hester for lunsj og steder det kan være fint å jobbe. Jeg vil heller ikke ha mulighet til å sette opp campsted i forkant slik jeg normalt gjør, så dette må gjøres i fellesskap.

Workshop: Jeg vil gjerne delta på en tur-workshop, men har ikke egen hest. Har du en hest jeg kan låne?

Ved tur-workshoper som arrangeres i Nittedal så har jeg ofte det! Ta kontakt og fordel litt om deg selv som rytter så ser jeg om jeg har en hest som kan passe!

Et kurs i HEST-MENNESKE-RELASJON fokuserer på følgende:

  • Trygghet og kontakt. Hesten (og du) må føle dere trygge for å kunne lære, og vi må ha en kontakt der. Dette er ofte første steg. Når vi har dette som en baseline/startpunkt, så ser vi på det som kan være mest nyttig for dere, fra konkrete utfordringer til generelt samspill eller spesifikke øvelser. Trenger vi, nøster vi oss bakover, forenkler eller deler opp det vi spør om. Eller vi lærer inn verktøy som mangler for å kunne jobbe med det vi opprinnelig ønsket å jobbe med.
  • Individuell instruksjon: Du og hesten har en unik relasjon og uansett spesifikke utfordringer du måtte ha (eller ikke ha) så er det denne relasjonen vi skal jobbe med, forbedre og styrke. Det betyr at det er langt færre deltakere med hest enn på andre lignende kurs. I tillegg skal du være helt sikker på at jeg som instruktør har like mye tilstedeværelse enten du er første eller siste deltaker. Du trenger heller ikke bekymre deg for at de som roper høyest, eller trenger mest akutt hjelp, får mest tid i en gruppetime. Når det er din tid, så er det din tid.
  • Begrenset antall tilskuere. Alle som deltar på et kurs, enten man har med hest eller bare deltar som tilskuer, er del av en helhetlig gruppedynamikk gjennom helgen som jeg ønsker skal være til oppmuntrende, rause og til støtte for hverandre. Det er en sårbar situasjon å delta på kurs med sin egen hest og ha et hav av tilskuere, og det er jeg veldig bevisst, så på disse kursene skal du føle deg trygg på at alle som er der «holder rommet» for deg og lærer sammen med deg. Derfor er det satt en begrensning på antall tilskuere.
  • Vi jobber med akkurat det du og hesten trenger, der og da, og ikke det vi, eller du, tenker dere burde være. Jeg har ingen oppskrift på øvelser som alle skal gjennom. Vi begynner der dere er og går videre derfra, med relasjon i fokus. Jeg har en verktøykasse med mye forslag om alt fra tankesett til praktiske øvelser og ulike innfallsvinkler. Noen ganger kan du oppleve at jeg foreslår ting for deg, men det stikk motsatte til neste deltaker, fordi situasjonen og relasjonene krever noe vidt forskjellig. Dette er grunnen til at jeg ønsker å følge opp hver enkelt hest-menneske relasjon individuelt.
  • For meg handler det også om å få mulighet til å observere hesten, og deg og hesten sammen. På denne måten kan jeg kanskje se ting fra utsiden som kan være til nytte for å forbedre deres relasjon og samspill. Det som betyr noe for meg, er å kunne formidle informasjon på en sånn måte at du føler du har lært noe og drar hjem fra kurset med ny og nyttig lærdom du kan ta med deg videre.
  • Mange som deltar på kurs er opptatt av hesten og å fortelle om hesten, hva den gjør og ikke gjør. Utfordringene som den har. Hva de skulle ønske den gjorde bedre. Men jeg er minst like interesesrt i å høre mer om deg. Hvem er du? Hvordan er det å være deg, sammen med hesten. Hva kjenner du på i de forskjellige situasjonene? Er du bevisst alt som foregår i din egen kropp? Dette trenger vi ofte å bli mer bevisste, siden hesten allerede vet det. 😉
  • Ofte har jeg med ulike miljøtreningshindre eller andre ting, og selv om du kanskje ikke hadde planer om å be hesten din gå over en pall eller lignende, så tar jeg med disse tingene først og fremst fordi det skaper en konkret situasjon som ofte får fram så utrolig mye kommunikasjon mellom deg og hesten. Det gir ofte et svært effektivt innblikk i mye av deres kommunikasjon, og gir oss da muligheten til å hoppe rett inn i dette.
  • På kurs handler det også om hva du har aller mest utbytte av for videre trening og samspill hjemme. Betyr det å gå utenfor ridebanen og se på situasjoner andre steder, eller ved hengeren, i stallen, på greessletta eller lignenede, så forflytter vi oss rett og slett dit, med høyttaller, tilskuere og alt som trengs!
  • Teorien skal være enkel og forståelig for alle! Jeg har med fremviser og portabelt lerret, tavle og alt som trengs. Teorikveldene kan skreddersys noe etter ønske og interesse, men vil ofte omhandle litt grunnleggende om hesten som art og dens måte å kommunisere på, lære på, dens små signaler, hvordan nervesystemet responderer på stress og en del om oss som mennesker og hva vi tilføyer, bevisst eller ubevisst, i denne relasjonen. Teoriøktene består ofte av videosnutter, mange praktiske eksempler og noen litt mer kompliserte ting forklart så enkelt som mulig. Alle spørsmål er velkomne!
  • Oppfølging i etterkant: Har du noen spørsmål etter kursslutt, uansett hvor lite eller stort, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med meg direkte eller gjennom Facebook-gruppen HEST-MENNESKE-RELASJON.

Det er dessverre fullt for booking av helgekurs frem til juli 2024, men fortsatt ledig for noen dagskurs på Østlandet. Hvis du er nysgjerrig på hva som trengs for å arrangere kurs eller workshop der du er eller har andre spørsmål, så ta gjerne kontakt. Vi skreddersyr sånn at vi kan lage et best mulig opplegg for dere!

Spørsmål?

Hvis det er noe du lurer på i forbindelse med kurser, undervisning, samtaletimer eller annet, må du gjerne ta kontakt på e-post eller telefon 46692858 (send melding med hvem/hva det gjelder dersom du ikke får svar, så ringer jeg opp igjen).