Du skal trene på banen i dag.

Dressur.

Hestens evne til å høre på dine små signaler, vente på deg, utføre det du ber den om å gjøre.

Men først må du hente hesten i luftegården og klargjøre den for trening.

Hesten presser seg ut av luftegården. Drar hodet ned for å spise. I stallen står den urolig. Skraper. Flytter på seg hele tiden. Du har litt dårlig tid, så du tenker ikke så mye over disse tingene. Du saler på. Putter på hodelaget. Hesten skyter hodet i været som en giraff. Den presser tennene sammen, vil ikke ta bittet. Du leier den ut av stallen, blir stående å prate kort med ei venninne. Hesten din klør seg på deg, dulter borti deg og får deg, helt umerkelig, til å flytte deg et par steg, så et par steg til. Helt til du brått legger merke til det og brummer et tydelig «stå» til hesten, før du fortsetter praten med stallvenninnen. Umerkelig har hesten skjøvet deg flere meter videre, ett lite steg av gangen.

Så, omsider, er du kommet til ridebanen. Du skal i salen. Går opp på oppstigningakrakken, plukker opp tøylene, og hesten skyver rumpa ut og vekk fra deg. Du tar den en volte rundt, stopper den, samler tøylene og gjør deg klar for å hoppe på igjen. Hesten gjør det samme. Til slutt tar du til takke med en gylden middelvei. Hesten står litt skjevt, men med fart får du hevet deg i salen, akkurat tidsnok til å bli med når hesten setter seg i bevegelse bortover sporet.

Og så.

Så!

Kan endelig treningen begynne!

Du vet, den dressurtreningen. Du skulle jobbe med hestens lydhørhet i dag. Dens evne til å lytte til dine signaler og gjøre de oppgavene du ber den om. Dens evne til å være oppmerksom, flytte seg for eller gi etter for press. Nå er timen her for å jobbe med en myk og forståelsesfull dialog mellom deg og hesten.

Det blir likevel et stort paradoks, når du setter samværet ditt med hesten denne dagen i perspektiv. For alt henger sammen. Fra du henter hesten i luftegården, til du reiser fra stallen, så kommuniserer du med hesten. Enten du er klar over det eller ikke. Alt du gjør og ikke gjør, alt du ber den om og ikke ber den om, har for hesten en mening. Hvor oppmerksom eller uoppmerksom du er på dette, har for hesten en mening. Den får med seg alt. Din mangel på konsekventhet. Din totale mangel på oppmerksomhet rundt hva som skjer, med unntak av små utbrudd når du brått oppdager at noe ikke er sånn du skulle ønske. Den får med seg alt dette, og den lærer av det til neste gang. Og neste gang.

Alt henger sammen.

Arbeidet med å forbedre kommunikasjonen din med hesten starter ikke når du er i salen på dressurtimen. Det starter ikke når du lukker porten på ridebanen. Det starter det øyeblikket du parkerer bilen på stallen. Alt du gjør med hesten, elller ikke gjør, har en mening. Alt vil forbedre samspillet mellom dere, eller forverre. Alt du gjør, hele tiden, betyr noe. Og alt, absolutt alt, henger sammen.

Så hvis du skal jobbe med dialogen mellom deg og hesten, sørg for å være oppmerksom. I øyeblikkene. I hva som skjer før det skjer. I hvordan hesten svarer på alt du gjør. Og finner du situasjoner som ikke fungerer sånn du skulle ønske, så ta tak i det, der og da. Vær observant ut porten til paddocken, slik at du kan kontrollere hestens bevegelser, stoppe den fra å dra seg ned i gresset. Sørg for at du tar kontroll over stegene når du leier den inn i stallen, så den ikke valser over deg mens du følger med på noe annet. Står den urolig når du binder den opp, så lær den å stå bundet. Jobb med at den skal kunne forbinde det å stå bundet med å slappe av, ikke motsatt. Vil den ikke ta bittet, sjekk fysisk at det ikke er noe vondt, og at det er et bitt hesten trives med. Så lærer du den å senke hodet for å få på hodelaget. Tenk så herlig å kunne ta på hodelaget på en hest som står stille, rolig og med senket hode? Åpner munnen for bittet og venter på deg?

Er den masete utenfor stallen, så jobb med det. Avbryt deg selv midt i samtalen med venninnen din og fokuser på hesten. På hva den trenger. Se hva som skjer før det skjer. Og når du skal i salen og hesten ikke står stille når du skal på, jobb med dette også. Vær konsekvent. Vær oppmerksom. Vær tydelig.

For hesten henger alt dette sammen. Og kanskje vil du oppleve at dressurtimen går som en drøm, hvis du begynner å bli oppmerksom på alt som skjer før og etter økta på ridebanen også?

Del:

Kanskje du også vil like?

Mindful oppvarming

Her er 11 små og enkle ting du kan gjøre i hverdagen for å skape en bedre relasjon med hesten.