HUSKELISTEN

En liste over ting jeg skulle ønske alle hestefolk tok seg tid til å reflektere enda bedre over.

1. Hesten er et byttedyr og mange av utfordringene vi har med dem kommer av at vi ofte ber dem om ting som er helt unaturlige for et byttedyr å gjøre, slik som å feks. å forlate flokken sin, gå inn i et lite rom (feks. mørk henger) uten utgang mm.

2. Som hesteeiere er vårt ansvar å lære og tilvenne hesten det som er nødvendig for at den skal føle seg trygg i miljøet vi tilbyr den. Alt må læres, ingenting av vår logiske tankegang er naturlig for en hest å forstå.

3. Hester er av natur veldig konfliktsky og ønsker seg fred og equilibrium i kroppen. Hester vil, så langt det er mulig, forsøke å vise mange dempende signaler for å forsøke å de-eskalere en situasjon. Veldig ofte blir disse signalene enten ikke sett av mennesker, eller misforstått (som for eksempel at hesten fokuserer veldig på noe helt annet enn mennesket/oppgaven).

4. Veldig mye av utfordrende atferd ville forsvunnet av seg selv hvis vi sørget for å endre hestens levekår. I korte trekk vil det være å sørge for at den har tilgang på mulighet til å kontinuerlig lete etter mat/jevn tilgang på grovfôr uten for høy næring, andre hestevenner den kan ha fysisk kontakt med (for kløing mm.) og mulighet for jevn bevegelse.

5. Det er ikke alle hester som har det trivelig sammen med alle hester. Mange hester er dårlig sosialiserte (som hunder) og har med seg erfaringer som skaper kraftig ressursforsvar mm. Skal hester gå sammen bør vi gjøre vårt beste for at de skal føler seg trygge med og rundt hverandre.

6. Hester prøver ikke å dominere oss – men de er veldig gode på å snappe opp mønstre vi har, lage seg koblinger og nye assosiasjoner – og de lærer raskt av konsekvensene av ulik atferd – og tilpasser atferden sin deretter. Alt hesten gjør, også det vi ikke liker, har den mest sannsynlig lært.

7. Hester danner også vennskapsbånd – de henger mer med noen hester enn med andre. Når vi stadig skifter staller, paddocker og beiter, river vi opp disse vennskapsbåndene og hesten må starte på nytt. En god, trygg og stabil hesteflokk blir til først over tid.

8. Veldig mye «ut av det blå»-situasjoner med hester, hvor de reagerer stort på tilsynelatende ingenting – kunne vært unngått hvis vi var mer til stede og begynte å legge bedre merke til hestens små signaler og tegn med kroppsspråket sitt.

9. Et romslig, mykt og tørt sted, hvor hesten føler seg trygg nok med de andre hestene rundt seg og i miljøet til legge seg ned og sove en dyp REM-søvn, er et grunnleggende behov alle hester burde fått dekket – men som mange hester ikke får.

10. Veldig ofte glemmer vi at mye atferd hesten gjør, som vi ønsker å korrigere eller sørge for at ikke gjentar seg, er helt naturlig atferd for et byttedyr å gjøre i den situasjonen den er satt i (feks. at den skraper etter mat).

11. Smerter i kroppen er sannsynligvis den mest utbredte årsaken til at hester viser annerledes, utagerende eller irrasjonell atferd. Ikke alle fysiske problemer lar seg lett diagnostisere av én enkel veterinærsjekk heller, så smerte kan ikke alltid utelukkes selv om hesten går gjennom en sånn sjekk. Hvis magefølelsen din sier noe her, så følg den.

12. Hester er vanedyr av en annen verden. Vil du at en atferd/øvelse skal sette seg skikkelig godt, gjør det til en vane og vær nøye med den. Du får det du bruker tid på.

13. Svaret på de fleste spørsmål om hest og trening er: «Det kommer an på». Det er umulig å sammenligne et menneske og en hest i en situasjon med et annet menneske og en annen hest i en annen situasjon. Det er så enormt mange små detaljer som skiller, og som kan gjøre at tilnærmet like situasjoner kanskje bør håndteres veldig forskjellig. Vær obs på «one size fits all»-treningsopplegg.

14. Hvis du ikke er bevisst hva du gjør med kroppen din til enhver tid, og du ikke vet at du ikke er bevisst hva du gjør med kroppen din til enhver tid, så vet også hesten at du ikke vet at du ikke er bevisst hva kroppen din gjør til enhver tid.

15. Gjør mindre, lenger. Hvis vi hadde klart å vente litt lenger før vi eskalerer presset vi legger på, så hadde det sannsynligvis blitt mye enklere å være hest.

16. Hva søker hesten? Hva motiverer hesten til å gjøre en øvelse, eller vise en atferd? Hva liker hesten? Hva er belønning for den hesten? Å finne svar på disse spørsmålene, for hver individuelle hest, vil være til nytte i all trening og samhandling.

17. Det er lov å gjøre feil, håndtere en situasjon feil, ikke se signaler, misforstå, prøve og feile. Men dette har kun en hensikt hvis vi er åpne nok for å lære noe av det, justere oss og gjøre ting annerledes neste gang.

18. Mange kommer unna med å ri og håndtere hester på tross av minimal kunnskap om hestens atferd, ofte fordi det er mange hester som er svært tilpasningsdyktige, godt skolerte, medgjørlige, desensitiviserte og/eller noen ganger avskrudde. Hadde det vært færre hester i disse kategoriene, ville nok det å drive med hest krevd langt mer kompetanse.

19. Hester søker mot det som gir komfort, følelse av trygghet ro og equilibrium. Hester søker fra det som er ukomfortabelt, følelse av utrygghet og uro. Disse to grunnkunnskapene alene er nok til å forstå veldig, veldig mye av hesters atferd.

20. Hvordan kan du hjelpe med å roe ned nervesystemet til en annen dyreart hvis du ikke kan roe ned ditt eget nervesystem?

21. I mange miljøer er hestens stress-signaler blitt så normalisert at mange ikke forstår hvor stresset hesten egentlig er. Hvis alle hester på en stall oppfører seg like anspent og stresset, blir dette normalen og standarden. Det behøves større forståelse rundt hestens små og store signaler, slik at denne normaliseringen opphører.

22. Bare fordi noe fungerer, så betyr det ikke at det er riktig å gjøre. Det er lov å si nei. Du har rett til å avslutte en ridetime, forlate et kurs eller stoppe en trener, hvis noe kjennes feil ut.

#forhesten

(Inspirert fra et innlegg fra Milestone Equestrianå på FB.).

Jeg har skrevet bok!

I denne nye boka finner du en rekke historier om samspill mellom hester og mennesker, som kanskje vil åpne opp for en annen forståelse av hestens atferd og gi rom for refleksjon rundt alt det hesten oppfatter ved oss, som vi ofte ikke er bevisst.

Førsteopplaget ble utsolgt før jul. Andreopplaget er under trykking nå og du kan forhåndsbestille her!

Les mer

Del: