Visste du at hester lett samler på mentale spenninger? Her er tre tips til hvordan du kan hjelpe hesten med å slippe spenninger underveis i treningen eller rideturen.

Visste du at hester lett samler på mentale spenninger? Og at spenninger kan dukke opp i alle mulige slags situasjoner som får hesten til å bli litt mer aktivert – heve hodet, holde pusten og øke pulsen. Det kan være ørsmå spenninger eller litt større spenninger. Og hvis vi ikke hjelper, eller gir hesten tid til, å slippe disse spenningene ut underveis i treningen eller rideturen, så blir ofte glasset med spenninger så fullt at det renner over. Det er gjerne det vi kjenner som «det kom helt ut av det blå», eller «han bare eksploderte.» Når glasset med mentale spenninger er så fullt at det renner over er ofte hesten så anspent og ufokusert at vi ikke når inn til den mentalt.

Det er derfor det er så viktig å være i forkant, og kunne hjelpe hesten med å slippe ut de mentale spenningene sine underveis i treningen, sånn at spenningsglasset ikke blir så fullt at det renner over.  Når det er plass i spenningsglasset har hesten mulighet til å regulere seg selv og det er alltid «rom» for nye spenninger.

Men hvordan hjelper man egentlig hesten med det? Her er tre tips som kanskje kan være til nytte.

1. Lær deg hestens små tegn på spenninger, uro, engstelse, stress og usikkerhet – men også avspenning.

Små og subtile tegn på at den strammer muskler, holder pusten, hever nakken, låser kjevene, slutter å blunke osv. Lær deg også hestens dempende signaler, tegn på at den synes noe begynner å bli overveldende, for vanskelig, eller at den trenger mer tid. Og ikke minst: Lær deg signalene hesten viser på avspenning – at den slipper ut spenninger som den har holdt på. Alle hester er individer og vil kunne ha sine helt egne måter å vise at de begynner å samle på spenninger. Ofte kan det være så små tegn at de er lett å overse. Det å bli godt kjent med sin egen hest og dens subtile språk er noe av det aller viktigste du kan gjøre.

2. Når du ser eller kjenner at hesten har med seg spenninger, gi hesten tid og mulighet til å få slippe disse ut selv.

Hester er fra naturens side designet for å slippe ut mentale spenninger underveis, slik at de har rom for nye. Men det er ikke alltid vi husker på å gi dem tid til dette når vi omgås dem. Ofte kan det være nok å bare stoppe opp. Ta et steg vekk fra hesten. Stanse den hvis du sitter i salen. Ta en liten pause. Og at du bare venter. Og venter. Og kanskje puster litt selv. Kjenner etter hva som skjer i deg, om du også holder litt spenninger og kan slippe noen av dem ut?

Etterhvert vil du se at hesten selv slipper ut en eller flere spenninger. Kanskje feks. ved at den puster ut. Trekker pusten godt inn og godt ut. Eller pruster. Eller tygger og slikker. Eller gjesper. Rister seg. Ruller seg. Klør seg på beinet osv. Lær deg de små og unike tegnene fra din hest på når den slipper ut noen av sine spenninger, og utforsk hva som er viktig for at akkurat din hest skal kunne slippe ut noen av sine spenninger underveis.

3. Hvis hesten er i en situasjon hvor den ikke klarer å selv slippe ut spenningene den har samlet på, kan du hjelpe den ved å guide den inn i aktiviteter eller øvelser den kjenner igjen som hjelper den med å slappe av.

Dette kan være aktuelt i mange ulike situasjoner, og hvilke aktiviteter eller øvelser som er aktuelle kan variere etter situasjon og hest og din relasjon med hesten. Noen ganger kan det være helt enkle ting som å klø hesten på favorittstedet eller gi den mulighet til å ta en liten gressepause. Eller det kan være mer konkrete øvelser som fysisk skaper ro og avslapning i hestekroppen, øvelser som du har lært hesten godt på et tidligere tidspunkt når den er trygg og inne i sin komfortsone, slik at de kan brukes i andre settinger hvor den kanskje er mer aktivert. Slike øvelser kan være alt fra enkle sideførende øvelser, til små endringer i energi og retning, eller mer spesifikke bøyeøvelser hvor man bevisst bruker hestens biomekanikk for å hjelpe den med å fysisk slappe av i kroppen.

Når en hest samler på spenninger, er det som oftest mindre press og mer tid som skal til, ikke motsatt. For det er først ved å føle seg tryggere at hesten kan slappe av nok til å slippe spenningene ut av kroppen.

Og ved å bli bevisst akkurat disse tingene, hvor mye spenninger hesten går med, og om du kan hjelpe den med å slippe disse ut underveis, så vil du raskt kunne hjelpe hesten med å bli tryggere på både seg selv og deg, på omgivelsene og på det den blir bedt om. Den blir mer mottakelig for læring og trening og den er mer rustet og robust for senere situasjoner som skaper stress, fordi glasset med spenninger hele tiden er tømt underveis.

Del: