Leksjon 2: Om baseline og viktige forberedelser

Om baseline og viktige forberedelser

Baseline er fravær av stress i hestens kropp. Det behøver altså ikke å være et konkret sted, men kan også  være steder på en ridetur for eksempel eller i samme situasjon. Med noen hester så er baseline bare mulig å finne for eksempel inne i paddocken, fordi de generelt er så aktiverte og ikke helt finner roen noe annet sted. Det er da jeg går helt tilbake dit.

Baseline er viktig for nedregulering og avreagering. Hvis vi ikke hjelper eller tar hesten til et sted hvor den kan få alt stresset ut av kroppen igjen, vil det bare fylle seg på med mer og mer spenninger jo lenger vi holder på med «komfortsoneutvidelse» Derfor må vi sørge for at hesten avreagerer underveis.

Noen helt grunnleggende bakkeøvelser

Når jeg skal jobbe med en komfortsone blir alltid spørsmålet: Hva skal jeg jobbe med? Hva kan hesten? Hvilke øvelser kan hesten? Hvilke signaler kan den? Litt avhengig av hva slags øvelse jeg skal jobbe med så trenger jeg å være sikker på at en del grunnhåndtering er på plass. I videosnuttene under ser du noen av de viktigste momentene som må være på plass generelt, og i forbindelse med å lastes på henger.