Leksjon 9: Frykten for å gjøre feil vs. så klart vi må eksperimentere! 😃

Ut å eksperimentere!

En ting som stopper mange av oss fra å eksperimentere med nye verktøy, øvelser og måter å gjøre ting på, er frykten for å feile. Den kan noen ganger være så altoppslukemde at den hemmer oss selv i helt hverdagslige situasjoner. Den kan gjøre oss passive i situasjoner hvor hesten kanskje trenger at vi er litt proaktive, eller den kan gjøre at vi stopper det vi gjør umiddelbart når vi ikke får responsen vi håper på, fordi vi er sikre på at det vi gjør er feil.

Frykten for å feile er en mektig følelse og handler ofte om dypere følelser som å ikke være god nok eller frykten for å bli avvist eller ikke mestre. Men har du tenkt over hvordan babyer lærer å gå? De forsøker å reise seg opp, og så faller de. Igjen og igjen. De feiler, rett og slett. De forsøker, og så feiler de. Gang på gang. Helt til de kanskje på ett tidspunkt begynner å lære noe av feilene som skjer, tilpasser det de gjør littegrann, og reiser seg opp på sine vaklende, lubne bein for aller første gang – og blir stående.

Tenk hvis de skulle gi opp fordi de var redde for å ikke få til å gå? Tenk om de, etter at de falt overende, skulle tenkt at dette her ikke fungerer, gåing er ikke for meg?

Er det i det hele tatt mulig å tenke seg at babyer ikke skulle lært seg å gå?

Vi kan lære oss alt vi vil og bli gode til det også, hvis vi ser på det å gjøre feil som en helt naturlig og viktig del av det å utvikle seg.

Jeg selv, for eksempel, elsker det å holde kurs, for da får jeg muligheten til å gjøre masse feil, hele tiden, og til å lære av dem! Jeg får tilogmed mulighet til å stoppe opp, si høyt til alle som ser på: «så dere det? Nå var jeg ikke nok tilstede. Det merket hun og dro avgårde» eller «La dere merke til responsen hans nå? Det var fordi jeg la på altfor mye press. Jeg hadde ikke behøvd så mye press. Men jeg trodde det. Jeg tok feil.»

Å gjøre riktig er balansen mellom å gjøre for mye og for lite.

Å gjøre riktig er balansen mellom å gjøre en feil, og en annen feil.

Hvordan er det mulig å finne denne balansen uten å gjøre feil?

I denne leksjonen dykker vi litt mer inn i dette temaet, og etterpå håper jeg du vil se litt annerledes på feilene du gjør, og kommer til å gjøre. ❤️