Hvor mye har egentlig vår tilstedeværelse å si for hesten? Denne filmsnutten med fjordhoppa Mailin skulle vise seg å fange opp akkurat dette.

Jeg har alltid funnet det ganske fascinerende hvordan mange instruktører og kursholdere kan prate til kamera eller til tilskuere, uten at det virker som om de synes dette går ut over kontakten de har med hesten.

Selv opplever jeg ofte at denne treveis kontakten (meg-tilskuere-hest) gjør at jeg ikke klarer å være like tilstede med hesten som det hesten trenger at jeg er.

I noen tilfeller må jeg si nettopp dette, at jeg må fokusere på hesten litt, og så kan vi heller ta en prat etterpå. De fleste har forståelse for dette.

Den samme erfaringen gjorde seg gjeldende den aller første økta jeg hadde med fjordhoppa Mailin her på Lundehagen, Jeg skulle forsøke å snakke til kamera mens jeg holdt Mailin, og – ja – som du kan se merket Mailin min mangel på tilstedeværelse ganske godt.

Det er ikke så mye som skjer i videoen, men jeg synes likevel den gir et godt eksempel på akkurat hvor viktig denne tilstedeværelsen er for hesten – og hvor raskt den plukker opp at vår oppmerksomhet er stykket opp og delt i andre ting. Mange hester tror jeg har lært seg å ignorere dette, men jeg tror også mange følsomme hester synes dette kan bli vanskelig å forholde seg til, og at det kan gjøre dem rastløse og usikre, eller urolige, masete, fjasete osv.

I denne videoen kan du se litt av små ting jeg gjør sammen med Mailin den aller første pusseøkta vi har. Jeg har henne løs på stallgangen, nettopp for å se om hun klarer å stå stille og slappe av i rammen jeg lager for henne. Dette er alltid første steg før jeg binder en hest. De skal kunne finne en ro og forstå det å stå stille løse først, og så bundet i ett tau og så i to. Hvis man begynner med å kryssbinde en hest kan den kjenne på mye uro inni seg som ikke adresseres, nettopp fordi den er fratatt muligheten for bevegelse og ikke kan vise det så lett.

Jeg har forsøkt å legge til tekst for å gjøre oppmerksom på noen av de små tingene jeg synes er viktig å få med seg. Dette er små detaljer som ikke alltid er så lett å plukke opp når man ser på noe.

For meg var dette en nyttig lærdom i å huske på hvor mye min fulle og hele tilstedeværelse har å si for hesten.

Og hvor lite som faktisk skal til for å endre en situasjon til det bedre ved å bli bevisst dette.

❤️

Del:

Facebook Comments