Hvordan kan vi legge til rette for at hesten skal blomstre, vise seg frem som den hesten den er i dag – hvis vi hele tiden holder liv i hvordan den var i går?

I overgangen til et nytt år er det tid for refleksjon over året som har gått. Det er naturlig å tenke tilbake på ting – men det er ikke bare rundt nyttår at det er naturlig for oss mennesker å tenke tilbake på ting.

Egentlig tenker vi ganske mye bakover i tid. Og uten at vi vet det eller ikke, så gjelder det også når det kommer til hestene våre.

Jeg treffer mange hesteeiere som ofte har et sterkt behov for å fortelle meg om fortiden til hesten sin. Om hvordan den ble mishandlet, sultet, ikke fulgt opp, ikke forstått, noen var slemme med den, den var i en ulykke, den har ikke tillit til fremmede, en trener var urettferdig med den, den mistrivdes, ble misforstått osv.

Det er vanskelig å ikke la seg forme av disse historiene. Helt ubevisst lager jeg meg et bilde av hesten basert på disse historiene. Bilder som gjør det vanskelig å møte hesten der den er, i øyeblikket. Her og nå. Selv om det er forståelig, og hesteeieren gjør det i beste mening, så er det på en måte litt synd også.

Jeg er helt klart skyldig i dette selv også. Det var ikke fordi jeg ønsket å holde liv i hva som hadde skjedd i hestens tidligere liv, men jeg følte det var en viktig del av å beskrive hesten.

Men hvem er det egentlig som ønsker å bli definert av fortiden sin?

Og hva bringer det med seg av positiv energi? Hvordan kan vi legge til rette for at hesten skal blomstre, vise seg frem som den hesten den er i dag, hvis vi hele tiden holder liv i hvordan den var i går?

Det du har opplevd tidligere i livet er viktige erfaringer som har gjort deg til det mennesket du er i dag. Men det er ikke erfaringer som definerer hvem du er i dag. I dag er en ny dag. Og du kan være akkurat den du vil være. Den du er.

Det samme gjelder for hesten.

Deres historier fra fortiden definerer ikke hvem de er. La det være en historie. Deres historie. Lær av den. Aksepter den. Men ikke gi den næring, ikke hold den i live. Gi slipp på den, og la hesten få mulighet til å være den hesten den er. Hjelp den med å utvikle seg til den hesten den kan bli. Ikke bruk hestens fortid som en unnskyldning, en skulderpute eller grunn for å begrense hvem den kan være.

Så når vi går inn i et nytt år vil jeg skrive en ny histore. La oss legge igjen det negative. Dumme valg, kjipe opplevelser, vanskelige tanker og utfordringer. La oss møte det nye året som et lerret ingen har malt på ennå. Med positiv energi. Med glede og forståelse. La oss legge til rette for nye erfaringer. Ny kunnskap.

Skrive en historie fra starten av. På blanke ark.

Og la oss prøve å gjøre det samme for hestene. 💕

Godt nyttår!

Del:

Facebook Comments